Sníst, nebo vyhodit prošlé potraviny?

Existuje několik kritérií, která nám napoví, zda jídlo opravdu zlikvidovat, nebo si na něm ještě můžeme pochutnat.

V nejlepší kondici je potravina před uvedeným datem minimální trvanlivosti. Po jeho uplynutí už výrobce nemůže zaručit stejnou kvalitu, ani chuť.  Potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti lze konzumovat, pokud byly po celou dobu uskladněné v předepsaných podmínkách, výrobek má neporušený obal, voní, dobře chutná a neobjevili jsme v něm žádné škůdce. Například těstoviny vydrží i rok po uvedeném datu, zatímco jogurt maximálně pět dní. Takové výrobky lze i prodávat, musí být však náležitě označeny a odděleny od ostatních. Od roku 2017 mohou výrobci udávat u jogurtů datum minimální trvanlivosti namísto data spotřeby. Jogurt se hned po uplynutí data minimální trvanlivosti nekazí, bakteriální kultury v něm však ubývají.

Pozor na záměnu s datem spotřeby – to určuje dobu zdravotní nezávadnosti u rychle se kazících potravin. Potraviny po uplynutí data spotřeby se nesmí prodávat a není je bezpečné konzumovat!

 

Jak dlouho vydrží potraviny po uplynutí data trvanlivosti při správném skladování?

Zdroj: dTest

Zdroj:

1. Sníst, nebo vyhodit prošlé potraviny Převzato z dTestu: www.dtest.cz/clanek-7198/snist-nebo-vyhodit-prosle-potraviny. DTest [online]. [cit. 2021-8-2]. Dostupné z: https://www.dtest.cz/clanek-7198/snist-nebo-vyhodit-prosle-potraviny

 

Pondělí, 2. Srpen 2021