Kde správně skladovat potraviny?

Pro zdravé stravování a kvalitní domácí přípravu pokrmů je ukládání potravin rozhodně důležité, protože může ovlivnit kvalitu, vzhled i chuť. Často potraviny jen přemístíme do lednice, či spíže a dál si s tím nelámeme hlavu. Pokud pravidelně vyhazujete zkažené jídlo, kroutíte hlavou nad zeleninou bez chuti, nebo vám chybí čerstvá vůně bylinek, je na čase popřemýšlet nad tím, která místa jsou pro uchování konkrétní potraviny nejvhodnější. Možností je hned několik – chladnička, mrazák, spíž, komora nebo sklep. Uložením potravin na správné místo, ve správnou dobu a ve vhodném obalu ušetříte čas i peníze. Lednice má v různých místech různou teplotu. Největší chlad je ve spodních patrech, nejtepleji je v horní části dveří. Lednice má v různých místech různou teplotu. Největší chlad je ve spodních patrech, nejtepleji je v horní části dveří.

 

Zdroj: dTest.cz

 

Některé druhy potravin je vhodné skladovat mimo lednici, aby neutrpěly jejich chuť a vůně.

 

Spíž a sklep

4-8 °C

Do studeného sklepa nebo horní části lednice patří: meloun, granátové jablko, brambory, paprika, fazolové lusky, cibule, houby.

 

Nad 10 °C

Při pokojové teplotě nebo ve spíži je vhodné skladovat: ananas, banány, avokádo, mango, papáju, citróny, limetky, broskve, rajčata, okurky, lilek, cuketu, tykve, dýně, zázvor, plechovky, zavařeniny, med, červené víno, suché a sušené potraviny.

 

Skladované potraviny by měly být, pokud možno zabalené, aby nedocházelo k prolínání pachů a vlhkosti či šíření mikroorganismů.

 

Zdroj:

1. Kde správně skladovat potraviny? DTest [online]. [cit. 2021-8-2]. Dostupné z: https://www.dtest.cz/clanek-7283/kde-spravne-skladovat-potraviny

 

 

 

 

 

 

Pondělí, 2. Srpen 2021